Friday, August 27, 2010

Age Is Only A Number


Picture credit : Age is just a number, baby!

Happy birthday to all my friends especially my dear friend, my ex - uia roomate, Syiqin Shah! Instead of giving you a present, apa kata ko dengar saja lagu Happy Birthday ni? ok gak kan? Hahahaha!



Picture credit : Don't worry to much, my friend


By the way, selingan. Pernah dengar lagu birthday ni tak? Anak murid saya suka nyanyi lagu ini bila saya suruh mereka nyanyi lagu Happy Birthday. Nakal sungguh mereka!

Happy Birthday to you, 
you were born in the zoo. 
With the monkeys and the elephants and 
you smell like one too!

And here I got it from the Internet.
Happy birthday to you, 
you're a hundred and two, 
you smell like a monkey and 
you act like one too.

p/s : Happy birthday Shah. Moga tercapai segala impian di hati. Moga happy dan ceria selalu. Amin.

Doa Tetapkan Iman

Picture credit : Mintalah tanpa jemu padaNya

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ

Rabbabaa Laa Tuyigh Quluubanaa Ba’da Idz Hadaitanaa wa Hab Lana Mil-Ladunka Rahmatan Innaka Antal-Wahhaab

Artinya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).” (QS. Ali Imran: 7)



يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِيْنِكَ

Yaa Muqallibal Quluub, Tsabbit Qalbi ‘Ala Diinik

Artinya: “Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama-Mu.” (HR. Ahmad dan at Tirmidzi)



اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ

Allaahumma Musharrifal Quluub, Sharrif Quluubanaa ‘Alaa Thaa’atik

Artinya: “Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadamu.” (HR. Muslim)

Ketiga doa di atas adalah doa yang bersumber dari Al Qur’an dan sunnah sohihah. Maka seorang muslim patut menghafal dan memunjatkannya kepada Allah setiap waktu, kerana terpelihara ataupun tercabutnya hidayah terletak pada kehendak dan kekuasaan Allah. Apabila Allah meneguhkan hidayah, tidak ada yang dapat memalingkan dan menyesatkannya.


Sumber : peribadirasulullah

p/s : Sentiasa memohon kepada Allah agar tidak disesatkan hati kita setelah Dia memberi petunjuk dan pohon padaNya limpahan rahmat dari sisi-Nya. Sesungguhnya Dia Maha Pemberi.

Melayu Murtad?

Picture Credit : Doa Taubat

Bila saya baca di blog cacamarba mengenai 1 900 Paderi Melayu Baru Tiba dari Negara Jiran, saya jadi takut. Ingat lagi tak kisah kisah Azlina Jailani @ Lina Joy, Hartina binti Haji Kamarudin, Nor Aishah Bokhari @ Aishah Felicia Bokhari dan satu ketika dulu kisah pelajar Malaysia di USA bernama Hasnah Burdges? Memang satu isu yang sangat sensitif dan mendapat liputan ramai. Saya rasa sangat simpati pada keluarga mereka.

Picture credit : 100 Melayu Pohon Tukar Nama

Apabila saya baca di blog grenbara mengenai rintihan seorang ayah yang meminta anaknya Nor Aishah pulang, sebak jer rasa. Sampainya hati seorang anak boleh melakukan sebegitu pada ayahnya yang sudah tua.

"Intan di mana kau nak, pulanglah abah rindu sangat. Intan tahu tak emak sudah dua tahun meninggalkan kita. Intan ... Intan,"

(Anda boleh baca lebih lanjut di blog grenbara)

Kisah Hasnah Burdges yang sekarang namanya Hasnah Pearce yang telah berkongsi kisah hidupnya keluar dari agama Islam di depan 20,000 pelajar kolej di Urbana 2000,Illinois. Sekarang menjadi seorang penceramah mengenai pengalamannya di USA dan Canada : Sumber. Saya tertanya - tanya, macam mana dengan parent dan adik-beradiknya?

(Boleh baca pengakuannya di sini atau dengar saja di Youtube)

Saya terbaca di blog ceritamh mengenai entrynya tentang Hasnah Burdges : Shocked and pity with Hasnah Burdges dan satu lagi entry untuk reply comment Hasnah : Am replying to Hasnah Burdges.

Ingatlah, setiap orang akan di uji olehNya. Tak kira besar atau kecil. Tua atau muda. Kaya atau miskin. Semua orang akan di uji.

Surah Al-Inshirah Verse 5 -8:

فَإِنَّ مَعَ ٱلۡعُسۡرِ يُسۡرًا (٥

Verily, with every difficulty, there is relief: (Karena sesungguhnya kesusahan/kesulitan ada kemudahan)(5)

إِنَّ مَعَ ٱلۡعُسۡرِ يُسۡرً۬ا (٦)

Verily with every difficulty there is relief (Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan (6)

فَإِذَا فَرَغۡتَ فَٱنصَبۡ (٧

Therefore, when thou art free (from thine immediate task), still labour hard (Maka apabila kamu telah selesai dari suatu urusan maka kerjakanlah dengan bersungguh2 dengan yang lain) (7)

وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَٱرۡغَب (٨

And to thy Lord turn (all) thy attention. (dan hanya Tuhanmulah hendaknya kamu berharap)8)

(Boleh baca di blog ceritamh untuk tahu lebih lanjut)

Forum Isu Murtad oleh Dr Asri Zainal Abidin, Dr Johari Mat, Saudara Hisham Fauzi di Majlis Daerah Machang pada 21 Jun 2007.


p/s : Beringat - ingatlah selalu. Moga kita sentiasa ditetapkan iman. Amin

Akan ku Jumpa by Azfar (OST Syurgamu Ramadan)



Akan ku Jumpa by Azfar (OST Syurgamu Ramadan)


Ku mengatur langkahku
berjalan tanpa bayang-bayangMu
langit dan bumi setia, menemaniku
matahari menyinar tak pernah berpihak padaku
Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.

Hari berganti hari aku masih teguh menanti

Hadir diri Mu dalam hidupku ini
Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari
Namun yakinku Kau kan kutemui

ku takkan pernah cuba berhenti

langkahku mencari Cinta
Yang ku tahu hanya tuk diriku
kan ku terus cari sampai hujung dunia

kerna ku tahu akanku jumpa diriMu

dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu

kulihat semua gembira

bila mengenali erti Cinta
senyuman ku beri hanya duka
bila ingin Teman tuk berbicara

Cinta jangan sembunyi

mataku kabur mencari
hadirlah dalam hidupku ini
Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba
untuk mengejar diriMu

Thursday, August 26, 2010

Nur Affina Yanti Jamalludin aka Fynn Jamal


Picture credit : Fynn Jamal photo by emadivine
 
Entry sebelum ini pasal : 150 Juta Kali by Fynn Jamal membuatkan saya tertanya - tanya siapakah gerangan Fynn Jamal ini. Menurut Cik Cinderella dan Puan Ernie, Fynn Jamal ini merupakan seorang ex-UIA dan pemuisi indie yang sangat aktif. 

Hasil dari search by Uncle Google, dapatlah saya info Fynn Jamal ini.

Sumber dari Auntie Wikipedia


She was named Nur Affina Yanti Jamalludin, born August 27, 1982, in Kota Tinggi, Johor. She is currently lecturing English in Limkokwing University Malaysia while pursuing her postgraduate studies. She is very well known for her active presence in the local poetry scenes from the big city of Kuala Lumpur to the smallest towns in Ipoh.

Her method of performing poetry is distinct. She freestyles her words with impromptu music played on stage, by either her musician friends from the indie scenes or by any strangers offering her their tunes. She likes to mix her spoken words with hums and chorus she ad-lib right in front of the audience.

Though she possesses normal range of vocal, her husky voice attracts many followers. Most of them claim that they are stunned by her exaggerated feeling and soul in her performances, that they somehow cherish her imperfections, as such flaws proves her authenticity.

p/s : Blog Fynn Jamal

Doa Dari Hadis Sohih : Khusus Elak Di Rogol Dan Cabul


Doa Dari Hadis Sohih : Khusus Elak  Di Rogol Dan Cabul

رَسُولَ اللَّهِ  يقول من قال بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُصْبِحَ وَمَنْ قَالَهَا حين يُصْبِحُ ثَلَاثُ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُمْسِيَ

BISMILLAH ALLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SAMAIE , WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM

Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : "Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui" sebanyak 3 kali, maka ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika subuh 3 kali, ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya" ( Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidizi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan - Teks doa berwarna Merah Syeikh Syuaib ; Hasan)


Doa sohih yang dibaca oleh isteri Nabi Ibrahim a.s (iaitu Siti Sarah) yang menyebabkan para lelaki zalim termasuk rajanya melarikan diri, saya sertakan sekali sumber rujukannya dari hadis Nabi s.a.w.
 
اللّهُمَّ اِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ اني آمَنْتُ بِكَ وَبِرَسُولِكَ وَأَحْصَنْتُ فرجي إِلاَّ على زوجي فَلاَ تُسَلِّطْ عَلَىَّ الْكَافِرَ

ALLAHUMMA IN KUNTA TA'LAMU INNI AAMANTU BIKA, WA BIRASULIKA WA AHSONTU FARJI ILLA 'ALA ZAWJI FALA TUSALLIT 'ALAYYA AL-KAFIR WA AZ-ZALIM

Ertinya : Ya Allah, jika engkau mengetahui bahawa aku beriman kepada Mu dan Rasul Mu, dan aku menjaga kehormatanku hanya untuk suamiku, maka lindungilah aku daripada dikuasai oleh orang-orang kafir dan zalim" ( Riwayat Al-Bukhari, no 2104, 2/722 ; Sunan Al-Baihaqi, 5/97; Musnad ahmad, 2/403 ; Fath Al-Bari, 6/393; Umdat Al-Qari, 12/30 ; Sohih )

Sila baca lebih lanjut di site zaharuddin.net

 

Tuesday, August 24, 2010

My Selangor Story - Blog Competition 2010

Picture credit : ITYM juga dijemput untuk menjadi rakan kongsi program ini

Sumber dari Cikgu Dahlia

Seramai 30 orang blogger yang terpilih dari tiga buah negara iaitu Malaysia, Singapore dan Indonesia selepas LULUS peringkat saringan akan dibawa melawat negeri Selangor untuk merasai pengalaman sendiri berada di Selangor dan seterusnya berkongsi pengalaman peribadi mereka di dalam blog mereka sendiri. Penulisan mereka akan dinilai dari segi kerelevanan dan kekreatifan mereka mempersembahkan pengalaman peribadi semasa melawat Selangor, tahap populariti blog berdasarkan aliran trafik ke blog serta komen yang diterima, artikel yang menghiburkan pembaca, serta kualiti audiovisual yang disertakan.
 
Syarat Penyertaan
1. Menetap di Malaysia, Singapore dan Indonesia
2. Mempunyai sebuah blog personal yang aktif.
3. Berkemahiran dalam fotografi dan audio-visual
4. Mereka yang ingin mencabar kekuatan fizikal dan ketahanan, mengambil gambar / video, menulis dan mengembara.
 
Peringkat Pertandingan

1: Menghantar Post/Entry/Audio-Visual dan Pemilihan 30 Blogger
 
1. Daftar dan lengkapkan borang penyertaan di laman rasmi My Selangor Story.
2. Upload Video Kreatif 6osaat untuk memperkenalkan diri anda ke Youtube ataupun tuliskan sebuah esei pendek kurang daripada 300 perkataan menyatakan kenapa anda perlu dipilih sebagai peserta.
3. Penyertaan mestilah dihantar sebelum 5th September 2010 

Peserta akan dipilih berdasarkan kriteria berikut:
  • Tahap popularity Video pengenalan tersebut kepada pembaca blog (50%)
  • Minat dan tujuan peribadi (25%)
  • Tahap populariti blog semasa (25%)
    Peserta yang terpilih akan diumumkan pada 13 September 2010. Peserta yang terpilih dikehendaki memaparkan logo MY SELANGOR STORY dan logo Tourism Selangor di blog peribadi mereka.
2: 30 Blogger Melawat ke Selangor (24th – 27th September 2010)
Urusan tiket kapal terbang, makan minum dan penempatan akan di sediakan oleh Tourism Selangor. Perbelanjaan lain perlu ditanggung sendiri.
Semasa peringkat ini, peserta perlu menyediakan rakaman video selama 3 minit untuk setiap aktiviti harian dan di upload ke Youtube beserta travelogue ke laman rasmi Tourism Selangor setiap hari.
Selepas peserta  berjaya menyelesaikan travelogue dan Video, peserta akan dianugerahkan wang saku dan hadiah lain daripada pihak penaja. Mungkinkah peserta berpeluang memandu sendiri BMW edisi terbaru? 
 
3: Penghakiman dan Pemilihan Pemenang
  • Undian blog daripada orang awam (tanpa mengira bangsa) adalah juga diambil kira. Tarikh Mengundi  : 27 September – 31 Oktober 2010
  • Markah ekstra akan diberikan jika Video dan travelogue peserta terpapar dalam blog peribadi ataupun pada laman sosial seperti Facebook, MySpace ataupun di blog-blog pembaca lain.
    Kriteria pemilihan pemenang ialah:
  • Tahap kekreatifan (25%)
  • Unik dan review yang mendalam, cadangan konstruktif dan pandangan (30%)
  • Kualiti bahan audio-video(20%)
  • Populariti blog (25%)
    Pemenang akan diumumkan pada November 2010
Hadiah Yang Ditawarkan
 
Daripada 30 Blogger, 8 orang blogger akan dipilih untuk memenangi beberapa kategori dan juga hadiah utama terdiri daripada wang tunai, tiket penerbangan percuma, pakej perlancongan serta kamera Pentax oleh syarikat-syarikat yang menaja antaranya Tourism Malaysia, Royal Selangor, Pantax, BMW, Sunway City, Heaven, dan Fire Fly. Kategori tersebut ialah:
 
  • Hadiah Utama – Blog Paling Popular
  • Johan
  • Naib Johan
  • Blog Paling Kreatif
  • Blog dengan Artikel Paling Menarik
  • Blog Paling Interaktif
  • Video Terbaik
  • Foto terbaik
Untuk keterangan lanjut, boleh layari laman rasmi My Selangor Story di

p/s : Berminat? Silalah join!

150 Juta Kali by Fynn Jamal


Jumpa lirik ini dari blog Cik Cinderella.

Bila tengok bait - bait lagu tu macam lukisan Brother Zackzuhairi yang saya kongsi dalam post : Saya Kenal Sayang Saya. Tak kisah lah siapa punya. Dua - dua saya suka!

150 Juta Kali by Fynn Jamal

Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–

saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua.

p/s : Suka ayat itu 'Rahsia kita berdua'. By the way, siapalah si Fynn Jamal ni? Uncle Google, help me!

Jom Beli Barang Raya @ Putrajaya


 Picture credit : Jom Beli Barang Raya @ Putrajaya

Ada jualan terus dari kilang! (It's shopping time!)

Di ambil dari blog kepalabergetar.

2. Sukacita dimaklumkan bahawa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan menganjurkan Program Jom Beli Barang Raya@Putrajaya (Jualan Terus Dari Kilang) pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:

Tarikh : 25 Ogos hingga 29 Ogos 2010 (Rabu hingga Ahad)

Masa : 10 pagi hingga 10 malam
Tempat : Presint 2, Putrajaya (Berhadapan Bazaar Ramadhan)

3. Untuk makluman, pelbagai barangan keperluan sempena Hari Raya dan barangan berjenama ada dijual pada harga yang istimewa. Antara jenama-jenama produk yang dijual adalah Nike, Adidas, New Balance, Decellini, Arnold Palmer, Van Heusen, Polo Club, Snails, Jeep, Bebe Homes,

Colours, Polka Dots, Disney Pooh, Baby looney Tunes, Panasonic, Bill Keith, Camel, Larrie, Crocodile, Nokia, Samsung, Nikon, Sony dan banyak lagi.

4. Sehubungan dengan itu, dalam usaha menjayakan penganjuran acara ini YBhg. Tan Sri/Datuk/Tuan/Puan adalah dijemput untuk berkunjung ke tapak program sepanjang tempoh berlangsungnya acara tersebut.


Sekian dimaklumkan.


Urusetia


Program Jom Beli Barang Raya @ Putrajaya

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri
Koperasi dan Kepenggunaan

Malaysia, Negara Terbaik Dunia


 Picture credit : newsweek.com

Picture : Bendera Malaysia Tercinta


KUALA LUMPUR: Malaysia berada di kedudukan ke-37 dalam senarai "Negara Terbaik Dunia" majalah Newsweek dari segi penyediaan ekonomi, politik, pendidikan, kesihatan dan kualiti kehidupan.

Di kalangan jiran, Singapura di kedudukan ke-20, Thailand (58), Filipina (63) dan Indonesia (73).

Dalam senarai membabitkan 100 negara itu, Finland di kedudukan pertama, diikuti Switzerland dan Sweden.

Dalam keluaran khas pertama "Negara-negara Terbaik" Newsweek, mereka diminta menjawab satu soalan sederhana tetapi agak kompleks - jika anda dilahirkan hari ini, negara mana yang akan menyediakan anda peluang terbaik untuk menjalani kehidupan yang sihat, selamat, makmur, dan bergerak maju.

Bagi tinjauan khas ini, Newsweek memilih lima kategori kesejahteraan negara - pendidikan, kesihatan, kualiti kehidupan, daya saing ekonomi, dan persekitaran politik.

Majalah itu juga menyenaraikan Malaysia sebagai lapan terbaik dalam kategori pendidikan di kalangan negara berpendapatan sederhana atas.

Tiga negara teratas dalam kategori itu ialah Kazakhstan, Poland dan Cuba. - BERNAMA

Sumber : Berita Harian
Source (with full details, features & interactive guides): Newsweek.com

Monday, August 23, 2010

After All, Saya kan Rusuk Kiri Awak Yang Hilang


 Picture credit : Woman was made from the rib of man


Awak dan saya
Berbeza tapi serupa

Saya garang (kata anak murid)
Awak baik (kata saya)

Saya banyak cakap (bla, bla, bla non-stop)
Awak banyak mendengar


Saya cepat menggelabah
Awak cool sentiasa

Saya suka balas balik
Awak pemaaf

Saya panggil awak macam - macam (Teddy Bear, Won - Won, Teletubby, Buncit, Panda)
Awak panggil saya Cik bulat jer

Awak dan saya
Harap bersama selamanya
After all, saya kan rusuk kiri awak yang hilang



Inspired by : siggplus

p/s : Jika inilah jodoh dariNya. Moga bahagia hingga ke akhir hayat hayat. Amin

Rileklah Abang Polis!


Picture credit : Bukan gambar sebenar

Setiap pagi ke sekolah, saya mesti ikut jalan yang sama. FYI, saya berjalan kaki setiap hari ke sekolah. Sebab sekolah saya dekat saja dengan rumah. Jadi, selalunya, saya memang akan pergi lambat ke sekolah.

So, setiap kali saya berjalan ke sekolah. Mesti akan lalu depan balai polis. Dan pada masa yang sama, mestilah ada abang polis yang akan duk menunggu kat depan balai polis tu.

Jadi, setiap pagi dia akan tegur saya.

"Assalamualaikum cikgu".
"Selamat pagi, cikgu", menyanyi ala - ala Upin dan Ipin.
"Lajunya jalan cikgu. Dah lambat yer? Lari sikit cikgu."

Setiap kali dia tegur saya. Saya hanya memandang mukanya tanpa secalit senyuman pun di bibir. Hanya gerakan mulut tanpa suara menjawab salam abang polis tu.

Satu hari, saya dah terlambat nak ke sekolah. Jadi, saya pun jalan dengan lajunya ke sekolah. Seperti biasa ada lah abang polis yang sama tengah berdiri di depan balai polis. 

"Selamat pagi, cikgu", menyanyi ala - ala Upin dan Ipin.

Saya seperti biasa memandang mukanya tanpa perasaan sambil melihat jam di tangan. Nak bagi hint kepadanya yang saya sudah lambat.

"Senyumlah sikit, cikgu. Tak pernah pun senyum"

Keesokkan harinya, abang polis tidak lagi menegur saya.
Dan keesokkannya. Dan keesokkannya. Dan keesokkannya lagi, tiada lagi abang polis menegur saya pagi - pagi di depan balai polis.

Saya sedikit hairan. Takkanlah merajuk sebab saya tak senyum kut. Mestilah saya tak tegur sebab dahlah tak kenal. Timing pun tak kena sebab saya dah lambat nak pergi sekolah setiap pagi. Alahai, emo pulak abang polis ni. Tapi, kalau tak tegur pun. Saya tak kisah. Cuma, saya ni tak naklah di cop sombong pula. Lalala~

p/s : Maaflah yerk. Saya lambat mesra terutama sekali dengan orang yang saya tak kenal. Lebih - lebih lagi dengan lelaki. Apa - apa pun
rileklah, abang polis! Nanti raya, saya bagi kad raya!

Cuti Ker?


Picture credit : Haaa, tak posa yer!

Aduh, penatnya hari ni. Sebab pagi tadi hanya sempat minum air saja. Terlambat bangun sahur. Balik sekolah tadi, terus tidur sampailah sekarang. Ish..ish.. Ni cek baru bangun lah ni.

Ni nak share, beberapa hari yang lepas. Cek tak posa. Biasalah, orang perempuan. Jangan dok habaq kat sapa-sapa na, cek malu sebenarnya. Tapi cek nak cerita satu kes pasal posa ni. 

Pada hari - hari yang tak posa tu. Cek lepas sekolah mesti pergi kedai Speedmart 99 beli air botol dan beli rotilah. Biasanya kalau bukan bulan posa, cek memang pergi beli air bungkus kat kedai mamak sebelah Speedmart 99 tu. Tapi sebab posa, takkan nak pi beli kan? So, buat - buatlah beli air botol di tengahari. Konon - konon balik karang simpan dalam peti ais. (Padahal, cek takde peti ais) 

Bila kat kaunter tu, adalah mamat yang memang selalu duk sembang ngan cek selalu. Dia memang tau cek ni mengajar kat sekolah rendah cino. 

Tiba - tiba dia tanya, "Cuti ker kak?"

Cek dengan selamba, buat - buat tak faham, "Eh, mana ada cuti? Kan sekolah lagi ni. Lambat lagi cuti". 

Dan cek pun cover - cover malu terus blah. Dalam hati, "Dia tanya aku pasal 'cuti' tu ker atau dia tanya pasal cuti sekolah yer?"

p/s : Keesokkannya, cek pergi beli lagi air kat Speedmart 99 tu lagi.

Sunday, August 22, 2010

Iklan Shopping


Shopping, shoppinglah juga. Solat jangan lupa. Sama - samalah kita saling ingat - mengingatkan.

Friday, August 20, 2010

Iklan Hormati Ibu Bapa


Peringatan untuk diri sendiri dan semua. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

I Want Free Coach Bags Every Day!

Picture credit : Free Coach bags everyday


Wallawey! Free Coach handbags? Well, it's only for UOB Lady's Platinum Card holder.


Picture credit : UOB Lady's Platinum Card

The UOB Lady's Card provides you with everything you need. Designed to offer you a complete list of benefits that ensure you look and feel great inside out, it's the only card you should carry.

Look forward to unique privileges created especially for a woman like you such as fashion and beauty treats as well as exclusive wellness programmes.

Interested? You can see the details here

p/s : I want red Coach bag and red wedge like these. 
Picture credit : Coach bag
Picture credit : Red Coach Wedge

Iklan Jangan Lambatkan Solat


Solat jangan di lambat-lambatkan sebab ajal tu bila - bila masa jer akan datang tanpa menunggu kita walau sesaat pun. Peringatan untuk diri sendiri dan semua.

Beli, Beli Dan Menang!


Picture credit : Beli dan menang!

Beli, beli, beli lagi, lagi, lagi dan menang! Kalau yang Shopaholic, mesti beli dan beli sampai tak sudah. Sayalah tu kadang - kadang.

Ini nak dekat raya. Mesti ada banyak barang yang nak dibelikan. So, daripada beli dapat barang yang kita beli itu jer. Lebih baik beli dan kemudian berpeluang dapat hadiah lain kan? Nak tahu macam mana. Senang saja.

Dengan setiap pembelian bernilai RM50 yang dibelanjakan di Lelong.my, Pretty.my atau Superbuy.my dapatlah satu peluang untuk untuk memenangi satu hadiah menarik. Setiap minggu pulak tu!

Nak tahu lebih lanjut? Pergi tengok di sini atau singgah sat kat http://www.lelong.com.my/

Handbag and purse nampak menarik sangat - sangat!

p/s : Bukan ker Puan Noreena kerja kat sini ker? Lelong, lelong barang murah - murah!

Job Vacancy | Kerja Kosong

Picture Credit : Job Vacancy | Kerja Kosong

For all unemployed graduate, job hunters or anyone who want to change jobs out there, please check this out!

Nuffnang is Hiring!

  • Web Developer
Requirements:
  1. Candidate must possess at least a Diploma or Bachelor’s Degree in the IT field 
  2. Experienced in PHP, MySQL, and Javascript 
  3. Proficiency with Actionscript development, PHP frameworks, or CSS is an advantage 
  4. At least 1 year of working experience in the web development field. Fresh graduates are welcome to apply if expertise can be demonstrated 
  5. Understanding of OOP concepts 
  6. Applicants should be Malaysian citizens or hold relevant resident status 
Please submit your application through Jobstreet, or if you do not have a Jobstreet account, through Nuffnang ‘Career’ page at http://nuffnang.com.my/career.
  • Blogger Relations 
Requirements:
  1. Have a passion for interacting with people 
  2. Proficiency in both English and Malay (written and spoken) is a must 
  3. Experience in organizing events is an advantage 
  4. Fresh graduates are welcome to apply 
  5. Applicants should be Malaysian citizens or hold relevant resident status 
Please submit your application through our ‘Career’ page at http://nuffnang.com.my/career.

Interested? Join now, the ‘Career’ page is calling!


Good Luck!

Maher Zain’s Biography


All right, since I love his songs. I need to know who is the singer is. So, the question is, who is Maher Zain?

As usual, with the magic touch by beloved uncle Google. I found what I need to know. So now, I'm sharing it with you, my beloved reader. (Sayang kamu, kamu, kamu dan kamu sangat-sangat!)

Picture credit : Maher Zain



A video
of Maher Zain Live Interview at the Fait Maison Cafe in London

Taken from : islamiclyrics.net
Fascinated by the music and instruments, Maher got his first keyboard when he was only ten and ever since music officially became part of Maher’s world.
The family moved to Sweden when Maher was only 8, where he continued his schooling, and later entered university and got a Bachelors degree in Aeronautical Engineering. With things changing around him, one thing remained the same – his strong passion for music. He would spend late nights at school with his friends where they would sing, rap, compose and experiment with music in every way. It didn’t take him long to realize that music became an integral part of who he is.

After being involved for a while in the music scene as a music producer, Maher was introduced to RedOne, a gifted music producer who was fast rising in the music scene in Sweden. Maher started working with RedOne and later moved to New York. For a few years he was in the middle of the hot rush of the NY music industry, working with chart topping artists such as Kat Deluna on her debut album including smash hits ‘Whine up’ and ‘Run the Show’. 

Maher had what many would describe as a dream job for someone so young in such a glamorous business, but for Maher it felt like this was far from what he would call ‘the dream’, 

“I loved the music but I hated everything that surrounded it, it always felt like something wasn’t right”.

In January 2009, Maher Zain decided to work on an album that reflects his identity – Arab, Western and Muslim – and signed with Awakening Records. Maher’s debut album Thank Youa Allah reached the number 1 spot on Amazon’s World Music charts and number 9 on the R&B charts.

In January 2010, in a music competition organized by Nujoom FM (Egypt’s biggest music radion station) Maher’s track ‘Ya Nabi Salam Alayka’ was voted as the best song for 2009.

Runners up included big names like Hussein Aljismi, Mohammed Mounir and Sami Yusuf. Maher has already performed at sold out concerts in Algeria, Australia, Belgium, Canada, Egypt, England, France, Holland, Sweden, and the US amongst others and is fast becoming the ‘next superstar of Islamic music’.

p/s :
You can see the detail in wikipedia.org. According to wikipedia.org, he is only 28 years old. Owh, still young. When he want to come to Malaysia? Or did he came already?

The Chosen One By Maher Zain


Lately, I was fascinated with Maher Zain's songs. As far as I know, we don't really have much of Islamic English songs in Malaysia. Just now, I watched and listened to a video clip named The Chosen One. A beautiful song that touch everyone's heart.


The song - The Chosen One - is inspired by Muhammad, peace and blessings be upon him. Maher Zain and Awakening Records felt they had to respond after the recent attacks on prophet Muhammad through cartoons and facebook. The result is this music video. It's a small token in portraying the true character of our beloved Prophet Muhammad.

 The Chosen One By Maher Zain

In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
Muhammad Ya Rasool Allah

You were so caring and kind
Your soul was full of light
You are the best of mankind

Muhammad Khaira Khalqillah
Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
Muhammad Ya Rasul Allah

Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by none
You are Allah’s Chosen One

Muhammad Khaira Khalqillah
Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

I will try to follow your way
And do my best to live my life
As you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me

Sallu ‘ala Rasulillah, Habibil Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

Sallu ‘ala Rasulillah, Habibi Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

p/s : You can copy the lyrics here =D

Insya-Allah By Maher Zain



Insya-Allah By Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That you are so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side


Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Everytime you can make one more mistake

You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray

"OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x"

Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way




Top 10 Best Things About My Experience During KPLI


Entry saya untuk Contest untuk Brother Unwanted ada changes sikit. So, gambar - gambar semua dah dipindah di sini. Sayang nak delete coz memang pengalaman manis semasa kat IPTI dulu. So, hope you enjoy reading the same post again. Lalala~

Top 10 Best Things About My Experience During KPLI (Kursus Perguruan Lepas Ijazah)

1. You will get a lot of friends. Yang sama opsyen, kawan - kawan dari opsyen lain. (Opsyen here means course)

Picture : See. see. Is that plane? No, it's UFO. UFO? Yelah tu

2. Masuk hutan program BTN (Biro Tata Negara). Syok woo!

Picture : Sempat lagi nak berposing tu

3. Program jungle trekking di Johor. Rehat jap dengan member - member. Siap mandi kat sungai.

Picture : Lepas ni kita pergi mandi sungai yer

4. Pengalaman berpersatuan dengan kawan - kawan. Unit beruniform - Kadet Remaja Sekolah. Smart!

Picture : Tak pernah terfikir dah besar - besar panjang kena pakai baju uniform KRS.

5. Camping di Sedili, Johor
Picture : Chop! Ini khemah aku sorang jer!

6. Pengalaman semasa praktikal di Johor

Picture : Cikgu - cikgu praktikum

7. Dapat anak - anak murid yang sayang kita sangat - sangat.

Picture : Nakal - nakal tapi saya sayang semuanya

8. Best giler BIG (Bina Insan Guru)

Picture : Bersantai di pondok

9. The best Birthday celebration ever. I like it because 2 kali celebrate birthday party! Thanks!
Picture : Happy birthday to me!

10. Jadi macam budak kecik balik. Back to school. Program sukaneka. 

Picture : Pernah cuba ambil guli menggunakan straw tak? Susah giler!

11. BONUS - Let the pictures do the talk

Picture : Program Senamrobik. Kawan - kawanku yang sengal - sengal. Rindu kamu semua~
Picture : Kursus Kejurulatihan dan Pentauliahan Leftean Muda (KRS)
Picture :  Malam Kebudayaan Kursus Kejurulatihan dan Pentauliahan Leftenan Muda (KRS).



Picture : Roomateku yang cute!



Picture : Kawan yang giler-giler!



Picture : 3 Bujang lapok? 1 sudah kahwin. Tinggal lagi 2.



Picture : Cikgu Rosli yang nak kahwin tak lama lagi. Tahniah bro!



Picture : Cikgu Zuan yang dah lama kahwin dengan Cikgu Pina. Semoga berbahagia pakcik! Moga cepat - cepat dapat baby.



p/s : Rasa nak sambung master pulaklah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...