Resepi Pavlova dan tutorial. Thanks to Ana
Bahan - bahan :
Kita perlukan 4 biji putih telur ayam. Telur ini bukan di simpan dalam peti ais.
Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dengan kadar kepanasan 140 darjah celsius. Guna api bawah sahaja.
Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius. Ana guna suhu 110 darjah celsius.
Mula-mula, asingkan dulu putih telur dgn kuning telur. Kita ambik yang putih telur aje tau. Kuning telur kita tak mahu.
Kemudian, putar putih telur pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telor tu gebu (soft peaks). Korang putar guna button paling max terus tau, takyah nak bermula dengan kelajuan rendah pun.
Ini hasil putih telur yg dah jadi gebu. Nak tau dia soft peaks ke tak, bila korang telangkupkan mangkuk tu, putih telor tu takkan jatuh.
Langkah seterusnya, dengan kelajuan tinggi jugak, kita masukkan gula kastor sikit demi sedikit. Jangan berhenti putar tau. Sambil masukkan gula sambil putar.
Putar sampai kental. Dalam keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung tadi ke dalam adunan tersebut. Putar lagi 3 minit gitu.
Kalau ikut resepi asal, tepung jagung di masukkan bersama-sama dengan cuka dan esen vanila tapi Ana masukkan tepung jagung awal - awal.
Bila dah sebati, stopkan mixer. Kali ni kita dah tak payah pakai mixer dah. Kita gunakan spatula pulak.
Hasil adunan atau pun lebih di kenali dengan " meringue" .
Pastu sila kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati. Kaup balik dgn lemah lembut. Kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je.
Seterusnya, sediakan dulang pembakar, lapikkan dengan baking paper dan tuang adunan tadi ke atas baking paper.
Memandangkan Ana nak buat size sedang2 je, makanya Ana agihkan adunan kepada 2 bahagian. Hasilnya dapatlah 2 biji pavlova.
Adunan ini sebenarnya untuk buat satu biji pavlova je tapi Ana buat jadi 2 bahagian sebab Ana nak buat 2 layer pavlova.
Make sure masa bentukkan adunan tu, jangan buat terlalu tebal atau terlalu nipis. Kalau boleh keliling dia lebih tinggi dari tengah. Macam nak buat benteng la kiranya.
Pastu apa lagi, masukkan la dalam oven. Letak kat rak tengah2 tau. Suhu antara 120 - 100 darjah celsius. Bakar selama 1 jam 15 minit.
Proses pembakaran bergantung jugak pada jenis oven. Lain oven lain cara gunakannya so pandai2 la nak agak pavlova tu dah masak ke belum.
Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam. Maksudnya bila kita tekan2 permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut2 sikit.
Semasa proses pembakaran, jangan nak ngengada bukak tutup oven lak. Lempang kang tangan tu. Pi la kemas dapur ke hape ke kan masa nak menunggu pavlova tu masak.
Bila dah cukup 1 jam 15 minit, sila jangan kuarkan pavlova tu dari oven. Biar jap beliau sejuk dalam oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit renggang.
Biar le jap beliau bersauna dlm oven tu dlm 10 minit. Pastu barulah kuarkan. Biarlah beliau seketika. Meh kita buat topping dia dulu ye.
Bahan-Bahan Topping :
Secawan @ 250 ml whipping cream.
Ana guna whipping cream brand ni. Jangan beli sembarangan whipping cream tau. Tak semua whipping cream sesuai. Make sure beli jenis yang Non Dairy (bukan tenusu).
Ada orang dok tertanya2 apesal la whipping cream dia tak mahu kental2 walaupun dah lama dok putar. Itu sebab dia salah beli jenis whipping cream.
Nak senang, kat kotak tu ada tulis cake and dessert topping. Ana beli kat kedai bakery je. Beli jenama rich's..
Putar whipping cream dengan kelajuan tinggi. Putar sampai kental. Lama gak nak jadi kental tau. Dalam 10-15 minit gak kot Ana putar.
Sementara tu jugak, sila potong buah2an yg nak di gunakan. Ana guna strawberry anggur hitam dan kiwi je.
Potong mengikut suka hati korang. Nak lonjong ke, segi empat ke, up to you !
Cara - Cara Menghias :
Pindahkan pavlova tadi dengan berhati-hati ke dalam bekas. Pavlova ni sangat lembut tau dalamnya. Macam mashmallow. Sebab itu kena berhati2 masa nak asingkan dari baking paper.
Bahan - bahan :
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Secawan gula, tapi Ana guna 3/4 cawan je untuk kurangkan manis.
Picture Credit : Ana
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu teh cuka makan
- 1/2 sudu teh esen vanila
Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dengan kadar kepanasan 140 darjah celsius. Guna api bawah sahaja.
Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius. Ana guna suhu 110 darjah celsius.
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Kalau ikut resepi asal, tepung jagung di masukkan bersama-sama dengan cuka dan esen vanila tapi Ana masukkan tepung jagung awal - awal.
Bila dah sebati, stopkan mixer. Kali ni kita dah tak payah pakai mixer dah. Kita gunakan spatula pulak.
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Langkah seterusnya lagi, dengan menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila tadi
Pastu sila kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati. Kaup balik dgn lemah lembut. Kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je.
Picture Credit : Ana
Seterusnya, sediakan dulang pembakar, lapikkan dengan baking paper dan tuang adunan tadi ke atas baking paper.
Memandangkan Ana nak buat size sedang2 je, makanya Ana agihkan adunan kepada 2 bahagian. Hasilnya dapatlah 2 biji pavlova.
Adunan ini sebenarnya untuk buat satu biji pavlova je tapi Ana buat jadi 2 bahagian sebab Ana nak buat 2 layer pavlova.
Make sure masa bentukkan adunan tu, jangan buat terlalu tebal atau terlalu nipis. Kalau boleh keliling dia lebih tinggi dari tengah. Macam nak buat benteng la kiranya.
Picture Credit : Ana
Pastu apa lagi, masukkan la dalam oven. Letak kat rak tengah2 tau. Suhu antara 120 - 100 darjah celsius. Bakar selama 1 jam 15 minit.
Proses pembakaran bergantung jugak pada jenis oven. Lain oven lain cara gunakannya so pandai2 la nak agak pavlova tu dah masak ke belum.
Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam. Maksudnya bila kita tekan2 permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut2 sikit.
Semasa proses pembakaran, jangan nak ngengada bukak tutup oven lak. Lempang kang tangan tu. Pi la kemas dapur ke hape ke kan masa nak menunggu pavlova tu masak.
Bila dah cukup 1 jam 15 minit, sila jangan kuarkan pavlova tu dari oven. Biar jap beliau sejuk dalam oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit renggang.
Biar le jap beliau bersauna dlm oven tu dlm 10 minit. Pastu barulah kuarkan. Biarlah beliau seketika. Meh kita buat topping dia dulu ye.
Bahan-Bahan Topping :
Picture Credit : Ana
Ana guna whipping cream brand ni. Jangan beli sembarangan whipping cream tau. Tak semua whipping cream sesuai. Make sure beli jenis yang Non Dairy (bukan tenusu).
Ada orang dok tertanya2 apesal la whipping cream dia tak mahu kental2 walaupun dah lama dok putar. Itu sebab dia salah beli jenis whipping cream.
Nak senang, kat kotak tu ada tulis cake and dessert topping. Ana beli kat kedai bakery je. Beli jenama rich's..
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Cara - Cara Menghias :
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Picture Credit : Ana
Korang boleh google imej pavlova untuk lihat cara org hias pavlova. Ana je yang terlebih bubuh krim. Yelahkan, whipping cream ni mahal. Korang bubuh sedang2 je tau.
Picture Credit : Ana
1 comment:
menarik
Post a Comment