Saturday, June 28, 2014

Ramadhan Doodle Part 1

Found these at Affanruslan.com. They are so cute. The doodles are from Brotherhood Arts and the source is here. Check out the rest of the Ramadhan Doodle (Next entry)

Ramadhan Doodle Part 2
Ramadhan Doodle Part 3













Ramadhan Doodle


Found this at Affanruslan.com. The doodle is from Brotherhood Arts and the source is here



Niat Puasa Bulan Ramadhan

Picture Credit : Niat Puasa Bulan Ramadhan

Ramadhan Checklist


Picture Credit : Ramadhan Checklist

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. Alhamdulillah, kita akan mula berpuasa pada hari Ahad ini. Jadi jangan lupa untuk bersahur dan niat berpuasa ya! Okay, before that, let us plan what we want to do or what we should do in the month of Ramadhan. Check out these Ramadhan checklists that I found on the Internet. Moga memberi manfaat kepada semua. In shaa Allah.

Picture Credit : Ramadhan Checklist 

Picture CreditDo's and Don'ts

Picture Credit : Ramadhan Daily Checklist



Friday, June 27, 2014

The #Selfie Phenomenon

"Hold on, let me take a selfie first. Klik. klik."


In case you are not familiar with the word #selfie. Let wikipedia explains it to you. According to wikipedia, a selfie is a self-portrait photograph, typically taken with a hand-held digital camera or camera phone. Selfies are often shared on social networking services such as Instagram, Snapchat, and Tumblr. They are often casual, and are typically taken either with a camera held at arm's length or in a mirror.

So let's see some cool info graphic about selfie. I know one blogger that like to take a selfie. Even his blog is dedicated to his daily selfie. Well to him it was known as a self-potrait, but it is still the same thing, right?

I think it is one of the coolest blog ever. So far, I can't find a local blogger who have the same idea. So, we can consider it as one of a kind in Malaysia. His blog is http://www.blogbeginsatforty.com/ Check it out!

FIFA World Cup 2014

Sekarang ini musim bola, so haruslah saya blog pasal bola. Hahaha, jangan mimpilah Rabia! I know nothing about football. So, I better leave it to someone who are expert about football. So, found this cool info graphic on the Internet. It is about  interesting statistics and facts about the FIFA World Cup 2014; highlighting the most popular and expensive players, the prize money and cost of the tournament, the youngest team, and other insights. Check it out!

Thursday, June 26, 2014

Signs Of A Perfect Baby Sitter

Adam Syahmi is wearing his new baseball cap. Mama nak cari kopiah pula untuk Adam

Adam is now 4 months old. He is going to be 5 months in a few more days. (Yay! Adam dah besar) My husband and I are planning to send him to a nursery or to a baby sitter next month. (Mama worries Adam dekat rumah orang but Mama needs to send you there because Mama nak pergi kerja nanti)

We did find one baby sitter at Seksyen 8 but I want someone who are near to our house. (Saya blur lagi area Bangi, that's why prefer nursery atau pengasuh yang dekat-dekat rumah jer. I think I need 2 or 3 years baru betul-betul paham and ingat jalan/kawasan kut. Saya lemah bab-bab ini. Dahlah lama tak drive. Huhu) 

Finally, we decided to look for a nursery because we don't know anyone here that can look after our baby Adam. Luckily, we found one registered nursery that just across the street. Alhamdulillah. 

So, if you are just like me who are looking for a babysitter, read this cool info graphic first.

Ada Apa Dengan Nama?


Picture Credit :  Himpunan Nama - Nama Indah Dalam Islam


Grammar Nazi

Picture Credit : Grammar Nazi

Grammar NaziSomeone who believes it's their duty to attempt to correct any grammar and/or spelling mistakes they observe. Usually found hanging around Irc chatrooms hounding "n00bs".

Tuesday, June 24, 2014

Adam's Laugh

video

Gelak ketawa anak kecil memang sangat membahagiakan, betul tak?

Semoga anak mama menjadi anak yang soleh, sihat walafiat sentiasa serta menjadi seorang yang berguna pada bangsa, agama dan negara satu hari nanti. Ameen. 
Mama and papa will always love you, sayang.


Sunday, June 22, 2014

Terima Kasih Atas Segalanya

 
Picture Credit : Buat Renungan Semua

Ya Allah, Kau ada ketika aku kecewa dengan dunia. Kau ada ketika aku bersedih kerana manusia. Kau ada ketika aku tidak punya apa - apa. Kau ada ketika aku hampir hilang tujuan, hilang pedoman, hilang semuanya. Kau sesungguhnya Maha Mendengar. 

Ya Allah, terima kasih atas segalanya. Kau berikan aku kesenangan. Kau berikan aku anugerah yang indah-indah buatku. Kau berikan aku seorang teman, seorang sahabat, seorang pembimbing dan pendorong. Kau berikan aku anak kecil untuk aku sayangi. Kau berikan aku segala-galanya. Kau sesungguhnya Maha Pengasih dan Penyayang.

Ya Allah, terima kasih atas segalanya. Ameen. Ameen. Ameen ya rabbalamin.

Tuesday, June 17, 2014

Friday, June 13, 2014

Jadual Perlawanan Piala Dunia 2014 Waktu Malaysia

Demam bola dah bermula!

Mari kita lihat jadual Perlawanan Piala Dunia 2014 Waktu Malaysia. Pictures credit to Malaysiatercinta.com

Group A and Group B

Group C and Group D

Group E and Group F

Group G and Group H


Wednesday, June 11, 2014

Mi Power Bank - Yay!

Nampaknya Xiaomi meneruskan jualan bagi pusingan yang keempat dengan tambahan sebanyak 10 ribu unit berbanding sebelumnya. Kali ini dengan pengenalan power bank berkapasiti 5200mAh sebanyak 5000 unit di jual pada 10 June 2014.


Seperti biasa sambutan hangat dari pengguna dengan semua unit habis dalam masa kurang dari 7 minit. Setelah mencuba beberapa kali sebelum ini, alhamdulilah, saya berjaya kali ini untuk mendapatkan power bank hehehe hehehe - nak poyo sekejap :)

Berbekalkan dengan lesson learned sebelum ini. Kali ini persiapan lebih awal dilakukan dengan sign in sebelum waktu pukul 12 dan simpan semua maklumat seperti nama, alamat, no telefon, nombor kad kredit dan sebagainya dalam notepad. Supaya dapat menjimatkan masa dengan copy dan paste aja.



Apabila status bertukar dari "Out of Stock" ke "Buy" menyala, terus tekan butang Buy - keluar pulak mesej di atas "You are in line". Terpaksa refresh banyak kali baru dapat pergi ke page pesanan barang. Pilih 2 (hanya maksimum dua aje dibenarkan dan kalau kurang 70 ringgit - kena cas penghantaran).

Tekan butang checkout dan masukkan maklumat peribadi serta alamat penghantaran. Seterusnya, pastikan semua maklumat betul dan tekan butang bayar. Hanya ada satu pilihan aja - bayar melalui Paypal. Apabila pergi next page, ada pilihan untuk bayar melalui akaun paypal atau kad kredit. Pilih pilihan kad kredit dan copy/paste dari notepad.

Akhirnya keluar muka arnab macam kat bawah ini. Berjaya yay!!





Selamat mencuba!

Sumber :
Xiaomi website
Xiaomi Faccebook






Thursday, June 5, 2014

Mi Power Bank - Popular?



Alkisahnya bermula apabila Xiaomi mengadakan pelancaran atas power bank dan juga smartphone terbarunya. Untuk meraikannya, Xiaomi menawarkan potongan harga untuk Mi 3 (produk smartphone terbaru) bersama dengan Power bank. Power bank keluarannya berkapasiti 10,400 mAh dan dikatakan berkemampuan mengecas 4.5 kali iPhone 5S dan 2.5 kali Mi 3. Untuk maklumat lanjut boleh pergi sini.
Tanpa disangka jualan untuk Power bank sebanyak 5000 unit telah habis dahulu dan dalam lebih kurang tidak sampai setengah jam, semuanya unit telah habis dijual pada 20 May 2014.

Kemudian Xiaomi mengadakan pusingan kedua dan menawarkan unit sama bagi kedua-dua dengan tambahan untuk Mi 3. Kali ini dalam masa 15 minit semua habis di jual.

Dalam pusingan kedua ini ramai yang tidak berpuashati kerana ada pembeli yang dapat membeli berkali-kali dan ada yang sangkut kat bahagian checkout. Apabila pengguna tekan butang checkout, paparan out of stock dipaparkan. Saya pon termasuk dalam golongan ini - rasanya server diaorang sudah tepu dengan banyaknya transaksi berlaku dalam 15 minit itu.

Nampaknya permintaan untuk Power bank yang berkualiti dan murah begitu diperlukan oleh orang kita. Lagipun harga pon dalam RM36, siapa yang tak nak beli kan ;)

Selepas itu, ada lagi satu pusingan yang diadakan pada 3 Jun 2014 pada 12 tengahari. Kali ini nampaknya Xiaomi telah besedia dan mengatasi semua masalah teknikal dalam pusingan sebelum ini.

Dengan itu, semua stok habis dalam masa bawah 2 minit. Rasanya peembeli telah besedia dengan sudah mendaftar dengan paypal supaya proses checkout lebih mudah dan cepat. Masakan tidak, saya berjaya untuk memilih 2 unit dalam shopping cart dan apabila tekan checkout perlukan masuk info, selepas itu tekan continue  terus out of stock pula. Ku keciwa :)

Lepas ini tidak dapat dipastikan sama ada pusingan keempat pula menyusul. Kalau ada, silala tambah unit itu dalam 20 ribu ke? hehe.

Selamat membeli!

Mi Power Bank - Yay

Sumber :
Xiaomi website
Xiaomi Faccebook


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...