Friday, November 28, 2014

Pameran Peralatan Dapur

 
Picture Credit : Pameran Peralatan Dapur Karnival 2014

Pameran Peralatan Dapur Karnival 2014
Date : 26 November - 30 November 2014
Time : 11am - 9pm
Venue : Bangi Gateway Shopping Gateway


Website : https://www.facebook.com/BangiGatewaySC

INTI Pre - U Day

  Picture Credit : INTI Pre - U Day

INTI Pre - U Day
Date : 29 November - 30 November 2014
Time : 10am - 5pm

Website : https://www.facebook.com/INTI.edu

Read at http://newinti.edu.my/main/calendar/pre-u-day-29-november-2014 for more details


Sambung Belajar Lepas SPM

Picture Credit : Lima Perkara Penting Untuk Anak Anda Lakukan

Okay, ini cerita untuk orang yang dah habis SPM. Untuk ibu bapa yang dah anaknya dah habis SPM pun kena ambik tahu. Manalah tahu kut - kut si anak tak ambik tahu. Habis terlepas peluang nak ke universiti.

Saya dah lama habis SPM. Saya dah lama tinggalkan zaman belajar di universiti. Jadi bab-bab nak apply universiti ini, saya dah lupa. Asyik lupa memanjang jer saya ni. Aduyai~

Gambar di atas ada senaraikan LIMA perkara penting yang perlu anda lakukan.
  1. Mula awal.
  2. Kenal pasti tarikh penting
  3. Semak syarat kemasukan
  4. Isi borang secara atas talian
  5. Lawat Facebook dan laman sesawang UPU 
Website 
http://upu.moe.gov.my/web/
https://www.facebook.com/pages/Kemasukan-BPKP-JPT-FB-rasmi-UPU/

Picture Credit : Pilihan Bidang Pengajian di IPTA


Yang baru habis SPM, anda ada banyak masa lagi. Fikir dan rancang sebaik-baiknya untuk masa depan anda. Sekarang maklumat semuanya dihujung jari jer. Tunggu nak cari saja.

Adik - adik boleh baca pengalaman delinquentme yang belajar di UITM. Boleh juga baca pengalaman knnessa yang ambil course Tourism Management di UITM. Kalau yang di universiti swasta, boleh baca di anggaprayougo yang buat A - Level di KDU dan sambung degree di UCSI dalam bidang Food Science.

All the best, yeah!

p/s : Bolehlah singgah ke website INTI college juga

Thursday, November 27, 2014

Manglish

Picture Credit :  So Action!


   Picture Credit : Where Got?

I want to share with you a funny video that I watched it on the Facebook just now. I was lucky to found it on the Youtube (It was much easier to copy from Youtube than FB). The topic was about Malaysian English Local English Or Standard English by Mariana Pascal. She gave a few common examples of Manglish which were very funny. Surprisingly, she spoke Manglish fluently! hehehe.

 
Picture Credit :   Gostan

She also mentioned of how colourful our English was in Malaysia and how it sometimes confused the tourists who came to Malaysia. I can totally relate myself to the video. I do speak broken English or Manglish once a while (Actually, all the time). As what the speaker said, "Both also can lah" hehehe, I like!

Please watch this together - gather, okay :p




Bila Saya Habis SPM

 
Picture Credit : Keep Calm because The Exams are Over

Adik ipar saya baru jer habis SPM. Minggu depan dah nak mula bekerja sebagai promoter di Sunway Pyramid katanya. Baguslah mencari pengalaman bekerja. Sambil - sambil tu boleh simpan duit untuk masa depan. 

Teringat masa tamat SPM dulu. Saya bekerja sebagai kerani di salah sebuah kedai perabut di kawasan Cheras. Bos sangat garang masa tu. Saya pula tak berapa cekap. Asyik dimarahinya sahaja. Lama juga saya bertahan rasanya.Tak ingat berapa lama. Saya sempat belanja kawan sekelas hasil dari duit gaji pertama saya. Asalnya nak ajak beberapa kawan yang rapat. Tetiba yang datang satu kelas. Nasib baik bawa duit lebih masa tu. Semoga Allah murahkan rezeki saya. Hehehe :p

Berhenti kerja, saya ambil kursus Bahasa Inggeris dengan kawan sekolah lama. Ambil kursus di Kuala Lumpur. Dari pagi sampai ke tengahari. Kadang - kadang lewat petang baru pulang. Cuci mata tengok barang - barang di pusat membeli belah. Orang putih kata, 'window shopping'.

Dalam saya sibuk bekerja dan belajar, sempat juga saya goyang kaki dirumah. Saja nak rehat - rehat. Rehatkan badan, rehatkan otak. Alasan jer sebenarnya.

Alhamdulillah, selepas bercuti panjang, akhirnya saya melanjutkan pelajaran ke Matrikulasi UIA Petaling Jaya. Seronok tak terkira. Tapi itu cerita lama. Sekarang dah bekerja. Dah bertukar profession. Dari web content developer ke cikgu sekolah rendah. Dari status single ke status married. Ini dah naik pangkat jadi mak, anak sorang. Sorang jer baru. Ada rezeki, In shaa Allah tambah lagi. Amin.

p/s : Tengah nak google gambar, jumpa macam - macam gambar. Paling suka tengok gambar pelajar - pelajar yang sujud syukur selepas habis SPM. I'm not judging anyone. Saya pun sama jer, otak gile-gile, perangai sangat nakal, fikiran tak berapa matang. Cuma dulu tak secanggih sekarang. Semua benda jadi viral di social media. Dulu habis SPM, saya dan kawan - kawan (nakal sikit kut) pergi berenang dalam kolah. Seronok sangat. Jangan risau, kolah kami bertutup. 

Selamat habis SPM yer! Nanti sambung belajar pula, In shaa Allah =D

Dutch Lady Friso Baby's

I don't know much about Dutch Lady Friso Baby's Products but since I got an advert coming in to my blog. So, I think I am delightful to share a few things that I copied it from a few pages. Do find the link below if you want to know about the products. And don't forget to consult with someone who are expert in that particular area. Just to remind, breastfeeding is more preferable.

Taken from wikipedia.

Friso dairy products consist of maternal milk and growing up milk in powder form: And Frisolac is the infant products brand in powder and liquid form.
  • Frisolac Comfort is a special medical-purposes infant formula for infant at birth. The product is available in 400g tin.
  • Frisolac 1 is a product for infants aged 0–12 months, which contain Prebiotics, DHA, AA and SA. It is available in 400g tin, 650g box and 900g tin.
  • Frisolac 2 is a product for children between 6–36 months, contains Prebiotics, Probiotics, DHA, AA and SA. It is packed in 400g tin, 650g box and 900g tin.
  • Friso Gold 3 and Friso Gold 4 are growing up milk for young children aged 1–3 and 4–9 years old respectively. The products are formulated with two strains of Prebiotics and two strains of Probiotics to fight bad bacteria in the digestive system, and build natural body resistance. They also contain DHA, AA and SA – nutrients for brain development. The products are available in 2x650g pouch in a box and 900g tin.
  • Frisomum Gold is a milk supplement with Prebiotic, Probiotic, DHA, AA and SA – nutrients to maintain digestive system health and build natural body resistance – for pregnant and breastfeeding mums.

These are from http://www.friso.com.my/ . Pictures are all from http://www.friso.com.my/ 


Website :
http://www.friso.com.my/
https://www.facebook.com/friso
https://www.facebook.com/FrisoGrowingUpTogether

Wednesday, November 26, 2014

Extreme Park Sepang

Picture : Extreme Park Sepang

Okay, ini cerita lama. Konon - konon throwback lah orang kata. Just nak share satu tempat menarik untuk anda semua cuba masa cuti sekolah. Nama tempat ini Extreme Park Sepang. Dekat dengan Pantai Bagan Lalang. Kami pada awalnya tak tahu tempat ini. Kebetulan ternampak masa on the way balik dari Bagan Lalang.

Picture : Ini tengah bersiap nak naik ATV. Make sure anda pakai pakaian yang sesuai masa nak ke sini

 
Picture : Go-kart pun ada

Ingat tak senarai aktiviti waktu cuti sekolah yang saya post hari tu? Salah satunya menyertai sukan ekstrem. Bolehlah cuba. Ada banyak aktiviti yang boleh anda sekeluarga try. Boleh tengok website yang saya telah senaraikan di bawah untuk maklumat lanjut.

Tempat : Sepang Gold Coast. No. 67, Jalan Pantai Bagan Lalang, KG. Bagan Lalang, 43950
Sungai Pelek, Selangor Darul Ehsan.
Waktu operasi : 10 am - 10 pm

Website :
https://www.facebook.com/ExtremeParkSepang
http://www.extremepark.com.my/sites/

Jeritan Adam Ala - Ala Iklan Maxis

Sama tapi tak serupa. Tak tahu Adam Syahmi terpengaruh dengan iklan ker atau dia belajar dari kawan - kawan kat nurseri. Ini video kedua kami rekod dia menjerit. Jerit sampai hilang suara. Ini baru 9 bulan ni. Hehe.

video

 Setiap kali nampak iklan, mesti berhenti jap dan tengok iklan dengan khusyuk.




Tuesday, November 25, 2014

Putrajaya Parents & Baby Carnival

Picture Credit : Putrajaya Parents & Baby Carnival 2014


Putrajaya Parents & Baby Carnival 2014

Date : 28 November - 30 November 2014
Time : 10am - 9pm
Venue : PICC, Putrajaya Hall B


Website : 

https://www.facebook.com/ppbc14
http://360ventures.com.my/home/

Monday, November 24, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi

 
 Picture Credit : Jeruk Mangga Asam Boi

Antara resepi - resepi makanan yang viral di sosial media ialah Jeruk Mangga Asam Boi. Saya pun dah terjebak juga. Jap lagi nak buat. Resepi ini saya ambil dari azlitamasammanis

Bahan - Bahan
4 biji mangga muda
20 hingga 25 biji asam boi
10 hingga 15 tangkai cili padi ~ di hiris halus (boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas)
2 cawan gula
1 biji limau nipis di hiris ~ ita tambah jika guna limau kasturi lagi sedap!


Cara - caranya
  1. Kupas dahulu mangga muda. Buang kulit, biji dan sabut tengahnya. Kemudian hiris nipis. 
  2. Rendam dahulu mangga dengan air kapur. Tujuannya untk meranggupkan buah mangga supaya tidak lembik bila telah menjadi jeruk. 
  3. Rendam dalam 20 hingga 30 minit kemudian cuci bersih dan toskan.
  4. Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata. 
  5. Masukkan pula cili padi yang kita dah hiris halus tadi dan kacau rata 
  6. Akhir sekali masukkan asam boi. 
  7. Tambahkan limau nipis. Tak perlu perah, masukkan aje. Kalau guna limau kasturi lagi sedap! 
  8. Tak payah tambah air sebab buah mangga dan gula itu sendiri yang akan menghasilkan air jeruk.  
  9. Kemudian masukkan dalam bekas. 
  10. Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh di nikmati.  
 Kalau nak tahu resepi lain, boleh check blog http://www.azlitamasammanis.com/
 


Inilah hasil jeruk mangga asam boi saya. Selamat mencuba!
 
p/s : Cuti sekolah ini, bolehlah cuba resepi - resepi baru kan. Yang penting senang nak buat. 
 

Aktiviti Waktu Cuti Sekolah

Picture Credit : Cuti Sekolah!

Cuti sekolah sudah bermula! So, apa aktiviti anda semua sepanjang cuti sekolah ini? Sama ada anda rancang untuk anak-anak atau rancang untuk diri sendiri, rancanglah dengan baik.  Ini adalah antara cadangan yang boleh anda isi sepanjang cuti persekolahan.
  • Sertai Kem Cuti Sekolah - Kem Ibadah, Kem Jati Diri
  • Sertai Klinik Sukan
  • Sertai Kelas Kemahiran -kelas memasak, kelas muzik, kelas melukis, Kelas ICT, kelas berenang, kelas bahasa, kemahiran bertukang, kraf, anyaman, kelas menari
  • Siapkan Tugasan Sekolah
  • Mengikuti Kelas Tusyen
  • Membaca Buku Cerita dan Buku Ilmiah
  • Singgah ke Perpustakaan
  • Melawat Sanak Saudara
  • Melawat ke Tempat Bersejarah - Muzium, Petrosains, Planetarium
  • Hadiri Kelas Insentif Al-Quran
  • Bersiar Bersama Keluarga
  • Melancong Bersama Keluarga
  • Berkebun Bersama Ibu Bapa 
  • Membantu Datuk dan Nenek di Kampung
  • Menolong Ibu Bapa di Rumah
  • Melakukan Kerja Amal
  • Kemas Rumah dan Bilik Tidur
  • Menonton Televisyen
  • Beriadah Bersama Kawan
  • Bekerja Sambilan
  • Bergotong-royong
  • Menyertai Sukan Ekstrem
  • Mengulangkaji dan Belajar untuk Subjek Tahun Hadapan
  • Membuat Persiapan Sekolah Tahun Hadapan
 p/s : Boleh juga ke Perbadanan Perpustakaan Awan Selangor. Boleh refer di sini Jadual Aktiviti Cuti Sekolah Sepanjang Disember 2014
 
  Sumber : ainsoffiya , badarsasercikguhailmi

Perfect Lifestyle Home & Living Exhibition

Picture Credit : Perfect Lifestyle Home & Living Exhibition

Perfect Lifestyle Home & Living Exhibition
Date : 28 November - 30 November 2014
Time : 10am - 10pm
Venue : Mid Valley Exhibition Centre


Website : http://www.perfectlifestyle.com.my/html/

MAHA 2014

  Picture Credit : MAHA 2014

MAHA 2014
Date : 22 November - 30 November 2014
Time : 10am - 10pm
Venue : MAEPS, Serdang

Website : http://www.maha.gov.my/index.php/en/

Puisi Cuti Untuk Guru


 
Picture Credit : Cuti Sekolah Akhir Tahun 2014

Berehatlah wahai guru
Rungkaikan lelah mu menyemak buku


Bersantailah wahai guru
Yang kering tekak melaung suara menumpah ilmu


Rehlah lah wahai guru 

Rehatkan kakimu dari lenguh berdiri mengajar ilmu dibuku

Waktu itu rehat kita terisi
Dengan rancangan misi
Dan visi tahun yang menanti

Waktu itu rehat kita mencari
Inti buat mengajar lebih kreatif

Waktu itu rehat kita
Mungkin terisi dengan kursus
Yang hadir emergency

Gembiralah para ibubapa
Jaga anak 24 jam yang ada
Perhatikan mereka agar
Tiada jatuh dan luka

Jangan dibiar menatap
TV dan komputer
Nanti malasnya berlemak
Bertimpa timpa
Sukarlah guru nak membakar kalorinya.

Pantaulah disiplin saat bersama
Agar tertib olah dan lakunya

Isikan masanya
dgn perkara berguna
Ibadah dan solat tegaskan
Sentiasa.

Guru tiada sebulan lebih cuma
Awal tahun nanti kami
sambut semula

SELAMAT BERCUTI

Credit to the original owner (unknown). Copied from a friend (whatsapp group).

POPULAR All RM5 Fiesta

  Picture Credit : POPULAR All RM5 Fiesta


POPULAR All RM5 Fiesta

Date : 21 November - 30 November 2014
Time : 10am - 10pm
Venue :
Viva Home Shopping Mall  


Website :http://www.popular.com.my/promotion_details.php?se1=45

Saturday, November 22, 2014

Sesi Berborak Mama Dengan Adam

video 
Part 1

Ini cerita lama. Mama berborak - borak dengan Adam. 
Mama tanya kenapa baju Adam basah.

video
Part 2

Mama tanya Adam lagi dan lagi. Adam cuba explain lagi dan lagi. 
Tapi mama masih tak paham - paham.

video
Part 3


Mama panggil nama Adam. Adam mengeluh. Mama gelak tengok gelagat Adam. 
Sayang anak mama~~

p/s : Semoga Adam jadi anak yang soleh. Amin.

Friday, November 21, 2014

Malaysia Islamic Children's Fair

Picture Credit : Malaysia Islamic Children's Fair

Malaysia Islamic Children's Fair

Date : 21 November - 23 November 2014
Time : 9am - 9pm
Venue : Shah Alam Convention Centre
Website :


http://micf.my/
https://www.facebook.com/micf.my

Maternity and Children Expo

 Picture Credit : Maternity and Children Expo

Maternity and Children Expo

Date : 21 November - 23 November 2014
Time : 10am - 9pm
Venue : Mid Valley Exhibition Centre

Website :  

http://www.tce.com.my/baby/ 
https://www.facebook.com/MaternityandChildrenExpo

Friday, November 7, 2014

Naruto Manga Finally End!

Setelah bersiaran selama 15 tahun, antara manga yang paling lama dan diminati seluruh dunia akhirnya sampai jua ke penghujungnya dengan episodnya yang ke 700.
Episod terakhir disiarkan sebanyak dua episod sekali gus (Episod 699 dan 700) dengan episod ke 700 secara penuh warna menandakan kesimpulan cerita.
Cerita Naruto telah tersebar luas sebagai anime, filem anime, video dan juga dalam bentuk game. Diberitakan akan juga, Siri Naruto akan diterbitkan dalam filemnya yang terakhir yang bertajuk The Last - Naruto the Movie. 
Spoiler Alert! - Jika anda tidak mahu tahu penamat cerita ini jangan scroll ke bawah ye :)
.
..
...
....
.....
........
..........
.............
...............
...................
........................
.............................
...................................
.............................
........................
...................
...............
.............
..........
........
.....
..
.
Episod Akhir :
Secara ringkasnya, nampaknya, episod terakhir berkisar kehidupan mereka selepas perang besar dimana majoritinya rakan sebaya Naruto telah berkeluarga dan beranak-pinak. Anda dapat meneka, siapa berkahwin dengan siapa dengan anak-anak mereka. Cuma yang tidak diketahui Naruto berkahwin dengan siapa? (Ker saya saje aja tidak dapat baca yang tersirat hehe), Juga diperlihatkan anak Naruto dalam episod ini. Pengakhirannya, Naruto berjaya juga menjadi Hokage! 
Selamat Tinggal Naruto. Selamat membaca :)
p/s : Pada yang suka tengok anime dari baca Manga. Ada lagi episod sebelum sampai penghujungnya.
Sumber :

Thursday, November 6, 2014

Debaran Keputusan Permohonan Pertukaran Guru Sesi 2015

Picture Credit : Waiting anxiously

Berdebar - debar.
Berdebar - debar menunggu keputusan permohonan.

Debaran mengalahkan hari nak kahwin
Debaran mengalahkan nak bersalin
(Nampak sangat menipu kan? Hehehe. Exaggerate je lebih)

Hajat hati nak tunggu pukul 12 tengah malam.
Nak check keputusan.
Tapi mata dah berat.

Takpalah, tunggu je lah esok.
Dup dap dup dap dup dap

Wednesday, November 5, 2014

Win a 3 Days 2 Night Trip to Macau

Picture Credit : Win a 3 Days 2 Night Trip to Macau

If you are Nuffnang Malaysia bloggers and you have been dreaming to go to Macau for FREE, wait no more! This is your opportunity to win a 3 Days 2 Night Trip to Macau.

Interested? Just follow these easy steps.

  • Read about the contest below. 
  • Read about the contest terms and condition at Nuffnang
  • Start to write! 

The Blog Contest


1) Write a blog post with the title – Dream Trip to Macau
2) In your blog post, let us know the Three Most Amazing Things that makes you want to visit Macau and why we should send you for this superb opportunity
3) Check out Macau Government Tourist Office’s official website and official Facebook page for more information. Don’t forget to place interesting visuals to describe your love for Macau, you are also welcomed to utilize pictures from your past visits to Macau in your write up too!
4) Include a shout out and link back to Macau Government Tourist Office (MGTO) and Nuffnang Malaysia
5) Post your published blog post URL in the comment section of this blog post once you are done with your masterpiece by 23rd November 2014 (Sunday) 11:59PM
6) Feel free to share your blog post on social media and tag #MYMacau, @NuffnangMY (Twitter), @Nuffnang (Instagram/Facebook)

All glory to Macau Government Tourist Office (MGTO), the 3 Nuffnangers with the Most Interesting Blog Posts will be flying to Macau to experience a 3D2N all expenses paid holiday (including return air ticket and 2 nights accommodation at a 4-star hotel).

p/s : All the best!

Transitions Optical

Picture Credit :Transitions Optical

Interested? Learn more at http://www.transitions.com/en-my/products/transitions-signature/ or visit their facebook page https://www.facebook.com/transitions.malaysia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...