Sunday, November 29, 2015

DIY Bubble Talk Prop

Picture Credit : DIY Bubble Talk

If you are looking for cheaper ways to do your own bubble talks for your parties or events, you are actually at the right place because I am going to show you how to make one. I am not an expert in making a bubble talk but I think you can actually make one because it's pretty easy. You can also find it on the Internet.

Adobe Photoshop

These bubble talk I made for my colleague's retirement party/event. I made all these using Adobe Photoshop. I got some of the ideas from the Internet. Some of it I do it from scratch and some of it I trace or edit from the original pictures. Since all these will be printed out, I use a bigger width and size. For instance, one of the picture is 2480 x 1754. It will turn out nice when we print it out. Before I print them out, I have transferred all these picture into Microsoft Word. After printing and laminating, cut the paper according to the shape. Then glue the stick with super glue or tape. If you like these bubble talk, feel free to print this out for yourself ya!


Colour Printing : 50 cent per paper
Laminate : RM 2 per paper
Chopstick / 'Lidi Sate' : RM 2 - RM 5 per packet



 


Microsoft Word

You can also use Microsoft Word to do your bubble talk but you have to rely on the Internet for cliparts. But don't worry, I will show you the steps.

1. Search clip arts that you like on the Internet. Google 'speech bubble clipart'. Choose a bigger width and size. You can also visit this website for free cliparts http://www.clipartpanda.com/


2. Insert the clip art that you have chosen into Microsoft Word.
3. Insert 'Text Box' or 'Word Art'



If you choose 'Text Box', make sure that remove the shape outline. In order to do that, you must ; 
  1. Click on the text box. 
  2. Go to 'Shape Outline'
  3. Choose 'No Outline'. 
  4. Change Font
  5. Resize the font



If you choose 'Word Art', the steps are much easier. You just need to ; 
  1. Choose Word Art
  2. Choose Type of Font / Style that you like
  3. Resize the font

Now you already have your very first bubble talk! 

If you want to do a different shape, make sure that you search on Google for specific cliparts for example 'spectacles clipart', 'speech heart clipart', 'arrow clipart' etc. You can also print out from other websites.  Bubble Talk Prop is one of websites that offers free bubble talk for wedding. Check it out ya!

Friday, November 27, 2015

Majlis Persaraan Mantan Ketua Panitia BI

Pic : Sebilangan guru di sekolah saya. Cuba teka di mana saya?

28 Oktober yang lalu adalah majlis persaraan mantan Ketua Panitia BI, Madam Loong Yoke Har. Jadi berada dalam Panitia Bahasa Inggeris sendiri, saya buat pertama kalinya ditugaskan sebagai penyelaras majlis tersebut. Agak cuak juga sebab pertama kali kendalikan majlis sebesar begini. Selain ditugaskan sebagai penyelaras majlis tersebut, saya juga ditugaskan untuk menghasilkan slideshow / montage untuk Madam Loong. 

Asalnya saya ingin menggunakan beberapa software yang terkini tetapi disebabkan kesuntukan masa, saya akhirnya hanya memilih untuk menggunakan Powerpoint sahaja. Kerana ianya lebih mudah dan dengan teknik yang betul, sebenarnya boleh juga menghasilkan animasi - animasi yang menarik. Hasilnya, saya kira agak memuaskan. Walaupun tidak setanding dan sehebat orang lain, saya cuba memujuk diri untuk tidak terus kecewa. Memandangkan masa yang ada untuk menghasilkan montage tersebut sangat singkat jadi ada beberapa pelan asal saya tidak dapat dilaksanakan. 

Peringatan untuk diri sendiri. 

Belajar dari kesilapan untuk lebih bersiap sedia. Perlu bersiap sedia dengan beberapa template untuk tayangan bagi majlis - majlis tertentu. Sekiranya memerlukan perkhidmatan dalam masa yang singkat, template powerpoint sudah tersedia. Untuk menghasilkan yang terbaik dan sekreatif yang boleh, perlukan masa dan perahan idea. Tetapi masa tidak pernah mencukupi. Atau mungkin juga saya yang tidak pandai menguruskan masa. Jadi perlu semak diri semula.

Alhamdulillah, dengan bantuan guru - guru lain, majlis berjalan dengan lancar. Cuma ada masalah teknikal sedikit di awal majlis. Kita hanya mampu merancang, hanya Dia penentu segalanya. Saya berharap Madam Loong tidak berkecil hati kerana dia seorag guru, ketua, mentor dan sahabat yang baik. Dan seboleh-bolehnya saya ingin memberikan satu majlis yang terbaik untuk beliau.

Picture : Mantan Guru Besar dan Mantan Ketua Panitia BI

Dalam majlis persaraan ini, yang paling saya suka sekali ialah 'bubble talk props'. Idea ini bukan benda baru bagi sekolah - sekolah kebangsaan. Tapi bagi sekolah saya, idea ini tidak pernah digunakan lagi semasa majlis - majlis yang ada di sekolah. Saya tidak tahu kenapa. Tetapi seronok juga dapat hasilkan sesuatu yang baru untuk sekolah sendiri. Yang penting semua orang suka.

Sebenarnya idea ini timbul kerana saya inginkan satu kelainan yang dapat dihasilkan dalam masa yang singkat. Alhamdulillah, selain daripada perkongsian guru - guru seluruh Malaysia, hasil pencarian di Internet juga sangat - sangatlah membantu. Kalau dibanding-bandingkan dengan hasil kerja guru sekolah yang lain, memang jauh sangat perbezaannya. Tetapi atas dasar inginkan kelainan, saya usahakan juga. Yang penting pengalaman yang kutip sepanjang program yang saya inginkan. Agak jarang untuk dapat peluang sebegini. Walaupun susah dan remeh tapi pengakhirannya merupakan satu kepuasan yang sangat indah. 

p/s : Saya rindu zaman belajar. Menjalankan program di sana - sini. 
p/s: Cuba tulis style ayat skema. The style does not suit me. But nevermind, the most important thing, I have tried.

Free Printable Cartoon Characters Colouring Pages

Picture Credit : Robocar Poli

For more Robocar Poli colouring pages, visit http://www.colorear.net/

Picture Credit : Minion

For more Minion colouring pages, visit http://freecoloringpages.co.uk


Picture Credit : Wreck It Ralph

For more Disney colouring pages, visit http://coloring-4kids.com/


Picture Credit : Spongebob

For more Spongebob colouring pages, visit http://www.coloring-for-kids.net/


Picture Credit : Pocoyo

For more Pocoyo colouring pages, visit http://www.coloring-book.info/

Have fun colouring!

Wednesday, November 25, 2015

Adam and Robocar Poli

Picture Credit : Robocar Poli

My son, Adam Syahmi, really loves cars and buses. Whenever he comes home from his nursery, the first thing he grabs is the TV remote control. Then he will go to one of us and shouted "Car!" Car!" Car!" while dancing and jumping up and down at the same time, asking us to turn on the television to his favourite channel, ASTRO 611, where his favourite cartoon Robocar Poli is shown. 

I tried many times to take a video of his 'crazy dancing' but I never succeed. He always comes and looks at my phone whenever I tried to take his videos or photos. But, I'm not so disappointed because I know that I will have lots of lucky chances later. Because whenever he sees a car driving in the car park or a bus on the road, he will be so excited. He will shout "Car!" or "Bus!" and start to jump up and down excitedly. Or whenever he watches his favourite cartoon, he will start to do his crazy dance. That was so epic moments!

Now, ASTRO 611 is one of 'our' (Adam the most) favourite channel. Robocar Poli is a 'must watch' cartoon in our home or nenek's house or mak tok's house. 

p/s : Sayang anak mama.

Snap and Win #oldtownwings

Picture Credit : Snap and Win
  1. Snap
    Pose with Old Town White Coffee's chicken wings. Form words, add stickers, create comic strip, anything!                  
  2. Upload
    Upload to Facebook, Instagram, Twitter
  3. Hashtag
    Include #oldtownwings in your caption

Tuesday, November 24, 2015

Wing VS Wing Battle

Picture Credit : Wing VS Wing Battle

MOH - Exclusive Breastfeeding Campaign

Picture Credit : MOH - Exclusive Breastfeeding Campaign

Picture Credit : Breasfeeding

Picture Credit : Kebaikan Susu Ibu


Kempen Penyusuan Susu Ibu
Susu Ibu sahaja. 6 bukan pertama.


Read more at : http://www.breastfeedingmy.com/

p/s : Masa Adam ilmu pasal penyusuan tak cukup, jadi tak berjaya menyusukan dia. In shaa Allah, kalau ada rezeki anak kedua, mesti beri juga susu ibu. 

Tip dan Idea Mengajar Anak - Anak Untuk Menjahit

Picture Credit : Ajar anak kita cara menggunakan mesin jahit dengan betul dan selamat

Picture Credit : Kelas menjahit untuk remaja 

Untuk cuti sekolah ini, apa kata kita cuba ajar anak - anak kita menjahit. Beri mereka sesuatu yang senang dan mudah untuk dihasilkan dahulu. Untuk yang 'beginner' macam saya pun boleh juga mencuba =D 


Tetapi sebelum kita memperkenalkan anak - anak kita dengan aktiviti menjahit, perlulah diingatkan supaya memperkenalkan mereka dulu dengan peralatan jahitan dan juga keselamatan ketika menggunakan peralatan jahitan. Biar berjaga - jaga sebelum perkara yang tidak di ingini berlaku.




Dalam video ini, si ibu berkongsi beberapa tip dan idea cara - cara mengajar kanak - kanak di usia yang muda seperti mana dia mengajar anaknya yang masih berumur 3 tahun cara - cara menggunakan mesin jahit. 

Beberapa tip yang boleh di kongsi yang saya diperolehi dari video itu ialah

  • Proses menjahit tidak berdasarkan umur. 
  • Kita mesti tahu anak kita, sama ada dia boleh atau tidak untuk menjahit. Anda boleh perkenalkan mereka dengan peralatan menjahit apabila anda rasa mereka sudah bersedia untuk menggunakan mesin jahit.
  • Sentiasa utamakan keselamatan ketika menggunakan peralatan menjahit. Ajar dan ingatkan mereka tentang risiko ketika menggunakan peralatan tersebut. Ingatkan mereka supaya sentiasa berhati - hati ketika menggunakan peralatan jahitan yang tajam. Tetapi sebagai ibu dan bapa, keputusan terletak di tangan anda sama ada hendak membenarkan mereka menggunakan peralatan jahitan sebenar atau menggunakan peralatan jahitan untuk kanak - kanak.

            3 Tip Mudah
  1. Pastikan sesi penerangan yang singkat.
    Kanak-kanak kecil tidak dapat menumpukan perhatian dalam masa yang panjang. Mereka cepat bosan. Jadi pastikan sesi penerangan lebih kurang 5 atau 10 minit.
  2. Menerangkan / Bercakap mengenai peralatan jahitan.
    Setiap kali menjahit, kita boleh menunjukkan beberapa peralatan jahitan seperti jarum, pin, gunting, benang. Dengan cara ini mereka boleh belajar semua peralatan jahitan dengan baik.
  3. Hanya membantu apabila diminta.
    Pastikan pada permulaan, anda mengajar bagaimana semuanya berfungsi kemudian biarkan mereka melakukannya dengan sendiri. Sekiranya mereka buntu dan memerlukan pertolongan, pada masa itulah anda membantu mereka. Bantu hanya apabila diminta ya!
Boleh tengok lagi tip dan idea di Youtube Channel TheCraftyGemini



Monday, November 23, 2015

Muat Turun Aktiviti Mewarna dan Melukis Dengan Percuma

Antara aktiviti semasa cuti sekolah yang anak - anak kita boleh lakukan ialah aktiviti mewarna dan melukis. Aktiviti mewarna dan melukis adalah satu aktiviti yang menyeronokkan buat kanak - kanak malah buat orang dewasa juga. Rata - rata kita lihat, banyak buku mewarna dan melukis yang dijual di pasaran. Dengan harga yang berpatutan, buku - buku itu boleh dibeli dan diperolehi di kedai - kedai buku terkemuka. 

Selain daripada membelinya di kedai - kedai buku, kita sebenarnya boleh juga memperolehi bahan - bahan tersebut di Internet. Terdapat pelukis - pelukis yang berkongsi hasil karya mereka dengan orang ramai dengan percuma. Jadi sekarang, kita bolehlah memperolehi beberapa lukisan mewarna dengan hanya memuat turun dari Internet.  Mudah bukan? 


Peringatan : Pastikan setiap aktiviti mewarna ini dan lukisan ini hanya kegunaan sendiri sahaja bukan untuk dijual semula. Ini merupakan harta intelek pengkarya masing - masing. Jika disabitkan kesalahan, boleh dipenjarakan dan didenda. 



Picture Credit : 'Secret Garden' Colouring Book

Buku ini ada dijual di kedai. Boleh diperolehi di MPH. Tetapi kepada yang ingin mewarna satu atau dua keping gambar, bolehlah di muat turun secara percuma di theguardian.com. Boleh muat turun di pautan yang diberi.

Secret Garden 1
Secret Garden 2
Secret Garden 3
Secret Garden 4
Secret Garden 5




Picture Credit : Aktiviti mewarna di surfnetkids.com 

Selain daripada itu, bolehlah juga ke surfnetkids.com untuk muat turun aktiviti mewarna. Ada pelbagai jenis aktiviti mewarna mengikut kategori. Ada aktiviti mewarna mengikut perayaan, corak, doodles, geometri, bentuk hati, mandala, bentuk bintang, kartun dan lain - lain. Memang banyak sangat! 



Picture Credit : Colouring Pages For Kids

Untuk pelbagai jenis aktiviti mewarna, bolehlah juga ke www.coloring.ws/coloring.html. Pilihlah aktiviti mewarna yang sesuai untuk anak kita. Yang tidak sesuai, janganlah pula di muat turun yer. 


Picture Credit : Cara - Cara Melukis

Untuk aktiviti melukis, raisingourkids.com menunjukkan cara satu persatu untuk melukis. Aktiviti ini mungkin sesuai bagi anak - anak yang dah ada asas melukis. Dengan hanya membaca arahan satu persatu, mereka sudah boleh menghasilkan lukisan yang menarik.


Picture Credit : Sambungkan Semua Titik 

Untuk anak - anak yang baru di prasekolah, bolehlah ke http://activities.raisingourkids.com/connect-dot-to-dot/  untuk aktiviti melukis yang lebih mudah. Mereka boleh menghasilkan satu lukisan dengan menyambung titik - titik mengikut nombor. 


Picture Credit : Idea melukis yang menarik!

Jika anak anda mempunyai imaginasi serta kreativiti yang tinggi, bolehlah mencuba aktiviti melukis di education.com. Untuk muat turun fail ini, anda dikehendaki mendaftar dahulu. Jangan risau, tiada bayaran dikenakan. 

Sebenarnya ada banyak lagi laman web atau 'website' yang ada berkongsi aktiviti melukis dan mewarna yang menarik. Kalau nak cari bolehlah mencari dengan kata kunci 'free printable colouring pages' untuk mewarna. Untuk aktiviti melukis, bolehlah mencari dengan kata kunci 'free printable drawing activities'. Boleh juga cuba beberapa kata kunci yang berbeza. Kata kunci yang berbeza akan dapat hasil carian yang berbeza.

Selamat Muat Turun Ya!
Peringatan : Pastikan setiap aktiviti mewarna ini dan lukisan ini hanya kegunaan sendiri sahaja bukan untuk dijual semula. Ini merupakan harta intelek pengkarya masing - masing. Jika disabitkan kesalahan, boleh dipenjarakan dan didenda. 

Senarai Aktiviti Semasa Cuti Sekolah

Picture Credit : Cuti Sekolah Datang Lagi


Cuti sekolah datang lagi! Inilah saat- saat yang ditunggu oleh anak – anak kita semua. Inilah juga masa untuk ibu dan ayah menyusun aktiviti untuk mereka semasa cuti persekolahan ini. Ada yang menghantar anak ke kampung. Ada yang menghantar anak ke program cuti sekolah dan ada juga yang menghantar anak ke pusat tusyen untuk persediaan peperiksaan tahun depan.

Ini mungkin mudah bagi sesetengah ibu – bapa yang masih punya sanak dan saudara di kampung atau pun berkemampuan untuk menghantar anak mengikuti mana – mana program atau pusat tusyen.

Bagaimana pula dengan ibu – bapa yang tidak dapat menghantar anak masing – masing ke mana – mana? Jangan risau! Sebenarnya ada banyak cara untuk memenuhi masa terluang mereka dengan aktiviti yang berfaedah.

Membaca Buku
Tanamkan minat membaca anak – anak dari usia yang muda. Belikan mereka bahan bacaan yang baik dan sesuai untuk mereka. Pelbagaikan juga bahan bacaan mereka. Belikan majalah dan buku – buku cerita pelbagai genre dari pelbagai bahasa seperti Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Sekiranya anak – anak dihantar ke sekolah Cina atau Tamil, perlulah ditambah bahan bacaan supaya mereka dapat memantapkan lagi kosa kata mereka.

Aktiviti Mewarna dan Melukis
Sekiranya anak anda suka aktiviti mewarna dan melukis. Anda boleh belikan buku mewarna atau mencetaknya dari Internet. Contohnya seperti mewarna ‘Doodles’ atau watak – watak kartun yang mereka gemari. Sekiranya mereka suka melukis, ibu bapa juga boleh sediakan satu buku untuk mereka hasilkan karya mereka. Boleh muat turun aktiviti mewarna dan melukis dengan percuma di sini

Aktiviti Permainan Bahasa
Permainan bahasa seperti sahibba atau ‘scrabble’ merupakan antara aktiviti – aktiviti yang agak popular. Selain daripada permainan permainan papan atau ‘board game’, kita juga boleh sediakan permainan bahasa seperti silangkata, mencari perkataan tersembunyi dan lain – lain. Aktiviti seperti ini walaupun nampak santai sebenarnya dapat membantu mereka dalam menambahkan kosa kata mereka. Ia juga dapat membantu dalam ejaan mereka.



Picture Credit : Aktiviti Memasak Bersama Keluarga

Aktiviti Memasak dan Menjahit
Waktu cuti sekolah ini, ibu bapa bolehlah gunakan masa ini untuk mengajar anak – anak memasak, membuat kek atau pun menjahit. Dengan cara ini anak - anak boleh belajar sesuatu yang baru. Secara tidak langsung, anak – anak kita sudah ada satu kemahiran tambahan.

Aktiviti Kraf
Terdapat banyak aktiviti kraftangan yang senang dan mudah bagi ibu bapa lakukan bersama anak – anak kita. Cara - cara seperti menghasilkan sesuatu dari kertas dan bahan – bahan terbuang mudah didapati di Internet atau pun di majalah – majalah.

Aktiviti Beriadah
Ambillah kesempatan ini untuk beriadah bersama – sama anak – anak kita. Bawa mereka ke taman atau tempat rekreasi dan beriadahlah bersama mereka. Secara tidak langsung, kita dapat menyihatkan tubuh badan bersama ahli keluarga kita!

Melancong Ke Tempat Bersejarah
Selalunya pada waktu cuti sekolah, ibu bapa akan mengambil kesempatan untuk bercuti bersama – sama keluarga sama ada di dalam atau di luar negara. Ketika melancong, bawalah anak – anak ke tempat bersejarah supaya mereka dapat menimba satu pengalaman yag berharga. Sambil melancong, mereka dapat belajar sesuatu daripada bacaan dan pemerhatian mereka.

Ini adalah antara cadangan aktiviti – aktiviti semasa cuti sekolah. Pelbagaikan aktiviti mereka supaya mereka tidak mudah bosan. Untuk pelbagaikan aktiviti ini, kita bolehlah sediakan jadual semasa cuti sekolah. Atau pun untuk lebih menarik lagi, kita bolehkan sediakan satu balang atau kotak yang penuh dengan idea – idea aktiviti untuk anak – anak lakukan pada hari itu. Mereka hanya ambil satu dan lihat apakah aktiviti yang perlu mereka lakukan pada hari itu.

Selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...